Klub poslanika BS upućuje zvaničnu incijativu Predsjedniku  Skupštine Crne Gore za hitno sazivanje sjednice  Kolegijuma, kako bi se  razgovaralo  o modelu afirmativne akcije za manjinske nacionalne zajednice i postigao dogovor u vezi sa time. Na taj način stvorili bi se uslovi za usvajanje izbornog zakona.

Almer Kalač

Almer Kalač

Imajući u vidu da je od strane Demokratskog fronta iskazuje puno razumijevanje i spremnost  za nastavak  razgovora o modelu afirmativne akcije za manjinske nacionalne zajednice, kao i ranije potvrdjenu spremnost DPS-a i drugih političkih subjekata  da se ovo pitanje rješava, smatramo da je potrebno, u najkraćem roku, sazvati sjednicu Kolegijuma  Predsjednika Skupštine, kako bi se  razmotrilo ovo pitanje i , kroz politički dogovor, usaglasila potrebna rješenja u izbornom zakonodavstvu.

Bošnjačka stranka, i druge manjinske partije,  od samog početka, insistiraju na dogovoru oko svih spornih pitanja, kroz održiva zakonska rješenja zasnovana na Ustavu Crne Gore, kako bi se unaprijedilo izborno zakonodavstvo i izgradilo povjerenje u izborni proces.

BS smatra da dogovori oko izbornog zakonodavstva treba da se odvijaju isključivo u Skupšti, odnosno na Kolegijumu kako najvišem političkom tijelu Predsjednika Skupštine.

 

Klub poslanika BS
Almer Kalač, šef poslaničkog kluba