Poslanici Bošnjačke stranke Suljo Mustafić i dr Amer Halilović posjetili su udruženja bošnjačke dijaspore u Frankfurtu, Bremenu i Osnabriku i učestvovali na  osnivačkoj  skupštini asocijacije bošnjačke dijaspore porijeklom iz Crne Gore za sjevernu Njemačku.
Na skupštini u Bremenu

Na skupštini u Bremenu

Poslanici BS upoznati su sa radom ovih udruženja i inicijativom njihove medjusobne koordinacije i saradnje u okupljanju brojne bošnjačke dijaspore iz Crne Gore. Posjetu Njemačkoj započeli su u Generalnom konzulatu Crne Gore gdje su razgovarali sa generalnim kozulom Željkom Stamatovićem i konzulom Ervinom Ibrahimovićem. U razgovoru u kojem su potencirana pitanja jačanja veza iseljenika i državnih institucija, učestvovali su  predstavnici Udruženja »Montehes« Nenad Popović i Sokolj Dacić. U  Udruženju »Haus Sandzak«, koje se bavi njegovanjem kulture, tradicije i folklora bošnjačkih iseljenika, poslanici BS ukazali su na potrebu jačanja udruženja dijaspore i unaprijeđenja saradnje sa institucijama u matičnoj državi. Poslanici Mustafić i Halilović su, u Bremenu,  učestvujući  u radu osnivačke skupštine bošnjačke dijaspore za sjevernu Njemačku, kojoj je prisustvao veliki broj iseljenika, ukazali na potrebu bolje saradnje države sa iseljeničkim udruženjima.
Sa dijsporom u Osnabrikuu

Sa dijsporom u Osnabrikuu

-Bošnjačka dijaspora  nesebično je učestvovala u obnovi državnosti Crne Gore, ali je malo uradjeno na institucionalnoj saradnji sa našim iseljenicima. Bošnjačka stranka stalno ukazuje na potrebu jačanja ove saradnje  i stvaranju uslova, kroz unaprijedjenje poslovnog ambijenta i otklanjanje administrativnih barijera za ulaganje u zavičaj. Mislimo da je u tom pravcu dobar korak novo skupštinsko radno tijelo Odbora za medjunarodne odnose i iseljenike, što je bio prijedlog BS. Ali mi smatramo da treba ići i korak  dalje  i omogućiti dijaspori da ima svog poslanika, koji će u Parlamentu govoriti u ime iseljenika o svim za njih važnim pitanjima.- kazao je poslanik Suljo Mustafić On je ukazao i da je BS otvorena za saradnju sa iseljenicima i da će, kroz institucije,  podržati sve projekte koji investitori iz dijaspore žele ostvariti u zavičaju. Mustafić je rekao da će, nakon sljedećih izbora, BS biti značajno jača i imati još veći uticaj u izvršnoj vlasti . Poslanik Amer Halilović je kazao da je dijaspora učestvovala u brojnim humanitarnim i donatorskim aktivnostima u Crnoj Gori, i ukazao na potrebu instiucionalizovanog usmjeravanja ovih aktivnosti. -Upravo u tom cilju formirali smo Udruženje „Merhamet u Crnoj Gori”, koji predstavlja ogranak istoimene medjunarodne organizacije, preko kojeg ćemo usmjeravati ove aktivnosti i pomagati socijalno ugroženo stanovništvo i učestvovati u donatorskim i hunatranim aktivnostima- kazao je Halilović. Predsjedavajući osnivačke skupštine udruženja Rašid Ćorović kazao je da  bošnjačka dijaspora veoma uticajan subjekat, ali mora biti bolje i više organizovana u cilju jačanja veza sa institucijama u Crnoj Gori.             - Mislimo da je Bošnjačka stranka veoma ozbiljan politički subjekat koja je iskazala razumjevanje za naše interese i potrebe i stalnim zalaganjem u instituciajma Crne Gore doprinjela je jačanju veza sa isljenicima. Bošnjaci u dijaspori sve više  prepoznaju tu politiku i iskazuju joj sve veću podršku.- kazao je Ćorović.   Na skupštini je imenovano i koordinaciono tijelo koje će raditi na okupljanju bošnjačkih iseljenika i pripremiti izbornu skupštinu ove asocijacije koja će biti  održana u septembru. U okviru posjete poslanici Mustafić i Halilović, razgovarali su i sa predstavnicima dijaspore u Osnabriku i  Islamske zajednice Bošnjaka. Poslanici Bošnjačke stranke posebno se  zahvaljuju Hajrudinu Lediniću, privredniku iz Bremena,  organizatoru ove posjete i glavnom incijatoru osnivačke Skupštine bošnjačke  dijaspore, kao i  Rašidu Ćoroviću, privredniku iz Osnabrika i Sadriji Daciću privredniku iz Frankfurta . U ime Udruženja »Merhamet u Crnoj Gori« zahvaljuju  se svim donatorima iz bošnjačke dijaspore. Takodje, poslanici BS zahvaljuju se na pomoći Željku Stamatoviću, generalnom konzulu Crne Gore u Frankfurtu i konzulu Ervinu Ibrahimoviću, koji je pomogao organizaciju i, u ime konzulata Crne Gore, učestvovao u radnim sastancima poslanika BS sa predstavnicima dijaspore.   Media tim Bošnjačke stranke

6 Responses

 1. Sulejman veličanstveni

  Ovo je stvarno za pohalu.
  Treba samo nastaviti slične aktivnosti kako u ostatku Nemačke, tako u ostalim državama u kojima žive ili privremeno borave Bošnjaci.
  Ovakva i slična upoznavanja, druženja, a kasnije i saradnje sigurno dovode do međusobnog povjerenja i boljeg statusa kako Bošnjaka u dijaspori tako i Bošnjaka u državi Crnoj Gori.

  Selam,

  Komentariši
 2. Sead

  Ove posjete poslanika Bosnjacke stranke bosnjackoj dijaspori su cisto politickog interesa
  kako bi samo sebi i vladajucoj partiji Mila Djukanovica produzili politicki zivot. Kada prodje 23 Septembar , dan odrzavanja parlamentarnih izbora, zaboravice brzo i dijasporu i sve ostalo.
  Ko se je od toboznjih Bosnjaka i predstavnika vladajuce partije devedesetih godina interesovaO ZA prognane Bosnjake. NIKO.
  Politika je najuonosniji biznis. Pitajte samo Poslanika Halilovica , Husovica ILI Mustafica kako oni i njihove Familije profitiraju , a sta je sa desetinama hiljada Bosnjaka Crne Gore koji su na ivici egzistencije. Sjetite se samo Strbci – sjetite se samo otetih i pobijenih Bosnjaka na zeljznickoj pruzi Beograd – Bar sjetite se samo
  montiranih sudskih procesa i monstruoznih mucenja Bosnjaka devedesetih godina i onda ce vam sve biti jasno za koga ova gospüoda iz Bosnjacke partije rade.
  Ne zastupaju oni Bosnjacke interese , vec samo sopstvene interese i interese njihovih clanova porodice.

  Komentariši
  • Jedan od mnogih

   Prije svega, zelim da pohvalim rad i zalaganje funkcionera BS, da im se zahvalim na svemu sto rade za nas narod.

   Dragi Seade, na sajtu imas statut i program stranke, pa mozes procitat i uputit se malo bolje u politiku Bosnjacke stranke, a ne da vodis visoku politiku, u koju se ocigledno ne razumijes…

   Raspitaj se malo, koliko je Bosnjaka, zaposlio gospodin Husovic, koliko porodica je pomogao i kakvu je saradnju napravio sa funkcionerima iz drugih drzava. A ne citaj ono sto drugi pisu i pricaju, da bi ocrnili gospodina Husovica i ostale funkcionere BS.

   Da bi se ostvarili interesi jednog naroda, mora se ici postepeno, korak po korak. A ne odmah skociti i kao napraviti bum i onda nam svi zatvore vrata kao i do sada.

   Komentariši
 3. esnaf

  ja ovim ljudima skidam kapu a posebno organizatoru ovoga skupa. Ledinic Hajrudinu.covjeku koji mnogo cini i daje za blago i dobrobit bosnjackog naroda u c,g. a posebno u opstini ROZAJE. selam svima

  Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.