Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag primio je u srijedu 08. maja Rafeta Husovića, potpredsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika Bošnjačke stranke, reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića i predsjednika opštine Plav Orhana Šahmanovića.

Podpredsjednik Vlade CG Rafet Husovic i zamjenik premijera Turske Bekir Bozdak

Podpredsjednik Vlade CG Rafet Husovic i zamjenik premijera Turske Bekir Bozdak

Predsjednik Husović se zahvalio gospodinu Bozdagu na prijemui i izrazio zadovoljsto dosadašnjom bliskom saradnjom. Takođe je izrazio zahvalnost Vladi Republike Turske na podršci koju daje Crnoj Gori. Tokom susreta razovarano je i o određenim projektima pomoći TIKE, koji su planirani za naredni period.

Bozdag je nakon susreta izjavio da je  tokom sastanka u Ankari sa potpredsjednikom Husovićem imao priliku da razgovara o odnosima između dviju zemalje.

Naglašavajući istorijske odnose između dva naroda, Bozdag je rekao: “Bošnjačko-muslimanska zajednica u Crnoj Gori služi kao bitan most između Turske i Crne Gore”.

Bozdag je takođe rekao da će Turska podržati opštinu Plav po pitanju nedostatka snadbijevanja vodom kroz Tursku agenciju za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA). U tu svrhu će za prvu fazu izrade novog vodovoda biti opredijeljeno 350.000 eura donacije.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović je sa reisom Islamske zajednice u CG Rifatom ef. Fejzićem i predsjednikom opštine Plav Orhanom Šahmanovićem takođe bio u posjeti reisu Islamske zajednice Turske Prof. Dr. Mehmeta Görmeza.

Rafet Husovi sa saradnicima kod reisa Turske Mehmeda Gormeza

Rafet Husovi sa saradnicima kod reisa Turske Mehmeda Gormeza

Predsjednik Husović se zahvalio reisu Turske i naglasio značaj ove posjete.

„Vaša podrška je veoma bitna  kao i pomoć koju Turska pruža Islamskoj zajednici u Crnoj Gore,  ovde bih posebno istako podršku i pomoć pri izgradnji Medrese u Podgorici“ – rekao je Husović

Reis Turske Gormez je izrazio zadovoljstvo na zajedničkoj posjeti kao i zajedništvu političkih i vjerskih predstavnika Bošnjaka iz Crne Gore, kao i na značaj jedinstva muslimana u Crnoj Gori.

“Pored toga veoma nam je drago što je Crna Gora u vremenima velikih izazova sačuvala mir, kao i dobre odnose među pripadnicima svih konfesija. Turska sa Crnom Gorom ima dobre i prijateljske odnose i naš je cilj da Balkan kao i Crna Gora stvori trajni mir i blagostanje ljudi” – istakao je Gormez.

Delagacija, na čelu sa predsjednikom Husovićem posjetila je i generalni  direktorijat TIKE  u centrali ove agencije u Ankari. Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji i pomoćima koje je TIKA od svog djelovanja na teritoriji Crne Gore ostvarila. Takođe, je bilo govora i projektima koji će se, pod pokroviteljstvom ove agencije, ostvariti u Crnoj Gori u narednom periodu.

U višednevnoj posjeti Turskoj predsjednik Husović je sa saradnicima posjetio opštinu Konja kao i više državnih institucija Republike Turske.

Medija tim