Dr Nedžad Drešević

Dr Nedžad Drešević

Bošnjačka stranka je zapanjena je  stavovima organizacije “Ujedinjeni američko-albanski front” kojima se tvrdi da  bošnjački narod u Crnoj Gori učestvuje u konspirativnom kolonizatorskom planu koji ima za cilj umanjivanje i marginalizaciju albanske populacije. Takve i slične zaključke odbacujemo i  smatramo za neistinite, zlonamjerne i bez utemeljenja, isključivo kao proizvod subjektivne spekulacije i tendencioznog poltikanstva. Ovakve proizvoljne i netačne konstrukcije pojedinaca ne samo da neće doprinijeti ukupnom poboljšanju položaja Albanaca u Crnoj Gori, već imaju namjeru da uzdrmaju vrlo dobre odnose koje Albanci imaju sa Bošnjacima. Poznato je da Bošnjaci podržavaju sva demokratska stremljenja albanskih političkih predstavnika kojima se pokušava unaprijediti sveukupni položaj albanske populacije u Crnoj Gori, a Bošnjačka stranka, kao autentični predstavnik svog naroda u Crnoj Gori, u tim nastojanjima iskreni je partner kolegama koji u parlamentu zastupaju albansku manjinu. Začudjuje nas da se od ovakvih tendencioznih stavova nije ogradila niti jedna albanska politička partija. Bošnjaci koji su naseljeni na Karabuškom polju nijesu do svojih posjeda došli otimačinom i prevarom, već isključivo legalnim putem, kupovinom od domicilnog stanovništva. Time su u ovo podru;je investirali najmanje sto miliona eura, gdje su sami učestovali u izgradnji infrastrukture.  Sa svojim komšijama albanske nacionlanosti Bošn jaci  sa Karabuškog polja, kao i Bošnjaci u Tuzima imaju tradicionalno dobre odnose. Stoga,  naseljavanje Bošnjaka na Karabuškom polju nije nikakav tajni plan usmjeren da marginalizuje Albance, već je to sociološki proces kretanja stanovništva koji se manifestuje određenim demografskim promjenama. Autori analize organizacije “Ujedinjeni američko-albanski front” ili nemaju realnu sliku stvarnih dešavanja u Crnoj Gori ili pokušavaju da zloupotrijebe nacionalna i identitetska osjećanja Albanaca, sa ciljem remećenja multietničkog sklada koji je na ovim prostorima očuvan u mnogo težim vremenima. dr Nedžad Drešević, član Predsjednistva  predsjednik Opstinskog odbora BS Podgorice

3 Responses

 1. Mumin

  Historija Bosnjaka i Albanaca na ovim nasim prostorima,je gotovo identicna.Bosnjaci i Albanci zajedno su branili vatan,zajedno ginuli,te ne treba pridavati znacaj komentarima sa jedne ili druge strane,a koji dovode do konfrontacije medju nama.Bosnjaci i Albanci su braca,istog korjena ,Ilirskog,te iste vjere dini Islama(Bosnjaci 100% Islamske vjere,Albanci vecina Islamske vjere)

  Komentariši
 2. BS

  Slažemo se sa većinom vaših stavova, ali moramo konstatovati da Bošnjaci prema Albancima nigdje nisu ispoljili netrpeljivost. Nažalost sa druge strane nije baš tako. Vidimo da se to dešava, doduše sporadično i vjerujemo da će to biti marginalno. Što se tiče Vaše teze o porijeklu Bošnjaka, mislim da treba malo bolje poznavati historiju i znati da osim ilirskog, Bošnjaci dominatno imaju slovensko porijeklo, a jedan dio njih ima i tursko porijeklo. Teško je govoriti o procentima, jer ko zna šta se sve dešavalo u srednjem vijeku, ali ipak treba uzeti u obzir i neke relevantne historijske podatke, kao i jezičku specifičnost.
  No, to nije razlog, za bilo kakvu vrstu netrpeljivosti, jer Bošnjaci ni prema kome u historiji, a prema Albancima posebno, nikada nisu iskazali netoleranciju.
  Selam!

  Komentariši
 3. miki

  Gospodine BS dali znate da samo 30 odsto od svih srba su sloveni a ostali imaju drugo porijeklo posto pricate o historiju? i kako mozete onda da reknete da bosnjaci imaju dominantno porijeklo slovena. ako je tako kako vi to kazete onda se treba vratit svojoj pravoslavnoj vjeri .jeli tako ili nije ? mislim da vi treba malo da pogledate i ucite historiju.sellam

  Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.