Izjava prvog čovjeka opštine Herceg Novi, gospodina Dejana Mandića, da Herceg Novi nije spreman za podizanje spomenika žrtvama deportacije, još jedan je pokušaj da se ovaj gnusni zločin zaboravi  i time izbriše kao sramotna istorijska činjenica u savremenoj istoriji Crne Gore. Smatramo da ovakve izjave, kao i svih onih koji dijele ovaj stav,  samo podržavaju prolongiranje suočavanja sa istinom, što u ovom trenutku Crnoj Gori  samo može štetiti.
Deportovani Bošnjaci

Deportovani Bošnjaci

Dok i dalje u našem pravosudju traje farsa oko dokazivanja krivice za deportaciju Bošnjaka, predsjednik opštine Herceg Novi svojom izjavom doprinosi daljem zatočeništvu istine. Ostaje nejasan zaključak zašto Herceg Novi nakon dvije decenije od zločina, i dalje nije zreo za spomenik žrtvama deportacije. Međutim, pitanje koje treba postaviti jeste: da li je vrh opštinske vlasti u Novom spreman da se suoči sa istinom o deportaciji? Bojimo se da ovo pitanje i negativan odgovor koji bi uslijedio, otkrivaju pravu sliku o tome zašto gradske vlasti ne odobravaju jednu takvu inicijativu. Bošnjačka stranka ovim putem čestita NVO Akcija za ljudska prava, jer je inicijativom za podizanje spomenika žrtvama deportacije, koju je uputila opštini Herceg Novi, pokazala zrelost koju treba da ima savremena građanska svijest u Crnoj Gori. BS smatra da je utvdjivanje pune istine o slučaju deportacija , kao  i adekvatno sudsko kažnjavanje počinilaca i nalogodavaca obaveza pravosudja, a izgradnja spomen- obilježja  , najmanje je što  država Crna Gora i grad Herceg Novi mogu da urade, kako bi , makar i na simboličan način, iskazali pijetet prema nevinim žrtvama ovog zločina.  

Media tim Bošnjačke stranke

3 Responses

 1. No.1

  Ovo je samo jos jedan dokaz u nizu koji jasno pokazuje da vlast HN i nesamo HN nego i drzava. nijesu spremni da iskazu postovanje zrtvama bosnjaka …Zar nije to licjemerno i vjerujem da bi oni ponovo bili spremni na taj isti genocidni cin.Nijeu dovoljne samo rijeci…

  Komentariši
 2. Brodarevac

  pa sta ocekujtete od cetnika da prizna svoje nedjelo ,nika oni nece priznat nego ce nasi dalje klat i pocnogorcavat , sve dok him se bidemo klanjali i izjasnjavali da mi “Bosnjaci Sandzaka ” ( nazalost podijeljenog od Bosnjaka CG na 2 dijela severn i juzni ) smo Crnogorci oni ce nas i dalje srozavat, a krivi ste vi Bosnjaci iz CG jer ste glasali zapodijeli SANDZAKA sad otaljavajte

  Komentariši
 3. Lannister

  Brodarevac, Bošnjaci u CG se bore za svoje prava, strpljivo, polako, ali uspješno. Samo kad vidiš jednog dana da je spomenik u Novom osvanuo. To je model od koga i vi treba da učite. Što tražite neprijatelje među svojima? Mi smo tu da vam pomognemo.

  Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.