Bošnjačka stranka neće podržati odluku da se državnim praznikom proglasi dan rodjenja Petra II Petrovića Njegoša. Ne ocjenjujući  književnu dimenziju i značaj Njegoševog djela, smatramo krajnje neprimjerenim da se u gradjanskoj Crnoj Gori, državnim praznikom proglašava  njegov rodjendan, pogotovo ako se zna da su neke ideje tog  djela, u svojoj bukvalnoj interpretaciji,  bile idejni koncept i opravdanje  izvodjačima zločina i genocida nad islamskim stnaovništvom i u 19. i u 20. vijeku, u Crnoj Gori i okruženju. Očekivali smo da će obilježavanje  dva stoljeća Njegoševog rodjenja biti dobar povod da se, sa kritičke distance, bez mitomanije i kompleksa, sagleda njegovo djelo i makar iz školskih udžbenika izbace oni sadržaji  koji vrijedjaju muslimane i šalju opasne poruke vjerske i etničke netrpeljivosti. Podsjetimo da su, poslije Drugog svjetskog rata, u Njemačkoj, u cilju odricanja čitavog društva od ideja nacizma i fašizma, uklonjeni i mnogi zaslužni i poznati pisci i  sadržaji koji su imali bilo kakve primjese tih ideja koje su nanjele toliko zla čovječanstvu. Savremena Crna Gora, koja i u historijskoj utemeljenosti  i u društvenoj realnosti, počiva na lojalnosti gradjana islamske vjeroispovijesti, morala bi imati više senzibiliteta prema toj populaciji. Državna strategija nametanja praznovanja rodjendana romatičarskog pjesnika čije najznačajnije djelo počiva na antiislamskom civlizacijskom konceptu nije doprinos nadgradnji vrijednosti multivjerske Crne Gore. Činjenica da, u gradjanskoj Crnoj Gori, već više  decenija postoji književna nagrada sa Njegoševim imenom, čiju opravdanost niko ne dovodi u pitanje, bila je dovoljna da se ne poseže za dodatnim nametanjem svetkovanja Njegoša, kojeg značajan dio multivjerske Crne Gore smatra autorom mnogih uvredljivih, pogrdnih i vjerski isključivih sadržaja usmjerenih protiv islamske civlizacije koja je, vijekovima utemeljena na prostorima Crne Gore. Potomci onih koje Njegoš naziva pogrdno naziva  “nekršću”, “krmskim poturicama”, “gubom iz torine” gradile su današnju Crnu Goru i jednako su ponosni na svoj doprinos obnovi njene državnosti, ne manje  nego drugi narodi u Crnoj Gori. Očekujemo da će nadležne institucije preispitati  odluku o ustanovljavanju ovog praznika, jer se njime ugrožava koncept gradjanske i  viševjerske Crne Gore.

Medija tim

8 Responses

 1. Faruk Medjedovic - Bremen

  Sa nestrpljenjem smo ocekivali reakciju BSCG kao istinskog politickog reprezentanta nas Bosnjaka , i mogu Vam reci , da od sada zasluzujete uvijek nasu nakonost i podrsku.
  Neka i ubuduce Vase reakcije budu smione i pravovremene. HVALA

  Komentariši
 2. Korito

  “Očekujemo da će nadležne institucije preispitati odluku o ustanovljavanju ovog praznika, jer se njime ugrožava koncept gradjanske i viševjerske Crne Gore.”

  Ocekujte nadlezne institucije, jer kod Bosnjaka koje navodno zastupate nemate vise sto da trazite.

  Komentariši
 3. Tafilj

  Saopstenje koje ste dali POVODOM PRIJEDLOGA VLADE DA SE DAN NJEGOŠEVOG RODJENJA PROGLASI DRŽAVNIM PRAZNIKOM zasluzuje jedno veliko postovanje. Mozda, mi Bosnjaci nemozemo u ovakvoj Crnoj Gori da mijenjamo stvari ali je bitno da ukazujemo,pravovremeno i jasno da smo protiv onoga sto je destruktivno i sto je protiv suzivota i multieticnosti drustva. Ovim predlogom vlada se vise bavi populizmom i dodvaravanjem srpskom korpusu nego sto radi na afirmaciji multietnickog suzivota i gradjanskog drustva. Dakle, vi iz BS ste uradili ono sto je trebalo i sto se i ocekivalo od vas jer saopstenje je jasno i nazvali ste stvari pravim imenom.
  Srdacan pozdrav,

  Tafilj Markovic

  Komentariši
 4. Ramiz

  Pod hitno izaci iz koalicije i upozoriti sve one koji se foliraju sa gradjanskom drzavom da je dosta obmana i prevara.U koliko takav ne pristojan predlog prodje na sjednici vlade sve je jasno ko suza. Ako hoce gospoda da Njegosev rodjen dan bude drzavni praznik neka se sjeti koje su to granice bile Crne Gore za vrijeme genocidnog pjesnika. Sa ovakvim ne ozbiljnim predlozima nema ulaska u Evropsku Uniju. Valjda ce se neko naci da Evropskom Parlamentu predoci kako genocodni pjesnok vrijedja nase predke. Ako gospoda zeli drzavu gdje treba dase velica genocidni pjesnik neka dobro razmisli u kojim je ta drzava bila granicama. Onda ih Hodza (odza)rikati na Cetinju kako napisa genocidni pjesnik. Sa takvim namjerama nema gradjanske drzave i buducnosti. Jedno jedino resenje napustanje koalicije. Tada ce pametnjakovici vidjeti gdjece ko zavrsavati. Sve do danas sam se nadao dace im proraditi svijest i raditi na stvaranje stvarne gradjanske drzave. Oni iz dana u dan sve gori i gori od onih koje nazivaju Cetnicima i Pocetnicima. Cinimi se da ce svi u nrzo u koaliciji sa Pocetnicima.

  Komentariši
 5. Dzeff

  Ovo je jos jedan od razloga zbog cega postoji Bosnjacka stranka. Ovo su ocite razlike izmedju njih i onih drugih. Za one koji su bili u iskusenju ,nek im ovo bude jasna poruka da Bosnjaci brane Bosnjake ! Pitanje se postavlja ,zasto oni Bosnjaci iz DPS /a ,iz SDP/a ne kazase da su protiv ovoga ? Jasan je odg,oni su poltroni ,oni su ONI oni su drugi ,i nikako nasi .Bosnjacka stranka nesumnjivo brani nas od njihove prepoznatljive igre. Ocito je da su mnogi “setajuci Gorski vijenac”. I cinice sve da ga u praksi sprovedu. Pohvale Bosnjackoj stranci !

  Komentariši
 6. Bosnjak

  Vrlo dobar potez Bosnjacke stranke a koji je uplodio kod svih nas Bosnjaka a pogotovu u dijaspori.

  Trenutno BS nema poslanika iz Plava pa bi vas zamolio posto tamo Bosnjacka stranka je na vlasti i ima gradonacelnika da sigurno napravi tribine u vezi ovog kao i drugi stvari jer trenutno taj odbor tamo u Plavu slabo radi i slabo se sta organizuje a fino bi bilo da dodju ostali poslanici kao i predsjednik stranke gospodin Rafet Husovic. Bosnjacka stranka moze da bude najjaca stranka u Plavu ukoliko ima dobru organizaciju a to se moze sprovesti kroz tribine i seminare i toga u zadnje vrijeme u Plavu slabo ima.

  Komentariši
 7. Medjedovic Faruk- Bremen

  BS je ovim potezom stupila u odbranu dostojanstva nas Bosnjaka . Svaki Bosnjak koji
  zeli postati istnski vjernik izgovara tu magicnu formulu SEHADET tj. vjeruje i ocituje da je svevisnji
  ALAH samo jedan , a da je MUHAMED njegov
  izaslanik. I praznovati drzavni praznik CG kao dan
  rodjenja covjeka koji je Autor stihova ” zaudara zemlja Muhamedom” za nas Bosnjake ne moze biti nikada obavezujuce. Imaginarni junaci Njegosevog Gorskog Vijenca koji izgovraju stihove mrznje nepojmljive zdravom ljudskom umu
  su plod Njegosevog ramisljanja tako da ih se ne mogu pripisati kome drugome.

  Komentariši
 8. nedzad

  selam svim bosnacima ali i malo zamerke sada na izborima u petnjici sto niste podzali bosnacku partiju

  Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.