Bošnjačka stranka nikada nije imala nikakav tajni sporazum ili dogovor sa DPS-om. Sve što je potpisano u predreferendumskom sporazumu, kao I u kasnijim sporazumima,  urađeno je transparentno i u interesu države Crne Gore, kao i pripadnika bošnjačkog naroda i saradnje dviju partija suverenističkog bloka.
Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke

Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke

Napominjem da je sporazum potpisan 23. marta 2006. godine, i to u staroj zgradi Vlade Crne Gore u Podgorici, i to  nakon zvaničnog ulaska Bošnjačke stranke u Blok za nezavisnu  i suverenu Crnu Goru.  To znači da ovaj sporazum nije bio uslov za podršku Bošnjaka nezavisnoj Crnoj Gori, na  referendumu o državnopravnom statusu koji je trebao da se održi. Sporazum se odnosio na saradnju između navedenih stranaka u predreferendumskom i postreferendumskom periodu u vezi sa rješavanjem statusa I položaja pripadnika bošnjačkog naroda  u Crnoj Gori. Što se tiče realizacije sporazuma, ističem  da je većina stavki iz njega realizovana. To su usvajanje zakona o izboru poslanika, kojim se obezbjedjuje autentična zastupljenost, zatim donošenje zakonske regulative kojom se omogućava  sprovodjenje srazmjerne zastupljenosti Bošnjaka u svim institucijama I na svim nivoima vlasti u Crnoj Gori. Dogovor je definisao i učešće člana Bošnjačke stranke u Ustavnom odboru, kako bi aktivno učestvovali u donošenju novog Ustava. Tada BS nije bila parlamentarna stranka jer,  tek nakon parlamentarnih izbora u septembru 2006. godine, Bošnjačka stranka postaje parlamentarna, čime dobija poslanike i članstvo u Ustavnom odboru. U sporazumu smo posebno potencirali  građanski karakter nezavisne države Crne Gore, i potrebu  da se Bošnjaci kao i ostali narodi pomenu u Ustavu Crne Gore, kao i da se Bošnjacima omogući pravo na službenu upotrebu bosanskog jezika. Ističemo da,  shodno programskim principima stranke, što je i u duhu sporazuma, Sandžak vidimo isključivo kao prekograničnu regiju, odnosno teritoriju koja predstavlja most spajanja Crne Gore i Srbije, sa državnom granicom transparentnom za protok ljudi, roba i kapitala, te područje u kojem treba znatno više raditi na privrednom razvitku, saobraćajnom povezivanju, infrastrukturnom ulaganju i jačanju kulturnih veza među njegovim žiteljima, isključivo poštujući suverenitet dviju država . Vjerujemo da će u narednom periodu, posebno daljom integracijom u Evropsku uniju doći do značajno intenzivnije saradnje između dviju prijateljskih susjednih država, Crne Gore i Srbije i unutar regiona Sandžaka,  na svakom polju.   Predsjednik BS, Rafet Husović

27 Responses

 1. Mirzad

  Husovicu kad uvaznog Muftiju pomens treba da ustanes..Muftija je po ko zna koji put kao i do sada radio i radi na pravima Bosnjka u Sandzaku.Zalsno je da i kod nas ima rasima-i morine..kojim su licni inetresi ispred svoga naroda..Selam od Sandzaklije sa Bihora..

  Komentariši
 2. enter

  Razocaran sam… Prodao se. Cemu ovo ponizavanje? Pa neka nas mrze. Ako je to cijena borbe za svoja prava, onda neka bude. Nije u redu biti kao drugi zato sto drugim ne odgovara ko smo mi.

  Komentariši
 3. as

  Ne znam stvarno sta vas dvojica palamudite ovdje, zar sve sto kaze muftija mora da je istina. Ali takvim ispranim mozgovima kao sto ste vi sve sto kaze doticni muftija je tako. A vidimo dobro sta je on uradio za Bosnjake, obigatio se na racun istih, od plate iz IZ? Ali mora se priznati da je muftija dobar retoricar i vest manipulator, tako da mogu da razumijem ove zaludjenike koji ga bezpogovorno podrzavaju u njegovim manipulacijama. A vrijeme ce pokazat najbolje ko je sta i koliko uradio za svoj narod.

  Komentariši
 4. ro

  Muftija kupi pare iz dijaspore za pomoc bosnjacima a nije mi jasno odakle pare za silne dzipove koji su samo jedni u nizu od mnogih stvaari u muftijinom posjedu izvinite da je sta znao sacuvao bi jedinstvo islamske zajednice u srbije

  Komentariši
 5. irfan

  Selam za gospodina HUSOVICA i njegove saradnike , a ovi ljubomorni nek popiju casu hladne vode i bice im lakse.

  Komentariši
 6. bosnjak

  e moj as yaista ti nemas da kazem pravo bosnjacki ,,habera,, o zivotu covjek kakav je muftija zukorlic se jednom radja u sto godina on je taj koji u brk kaze svakom sta misli a ne kao ovi nasi puzavci dok dodje do neceg daj za bozji hatar a kad dobije to sto je naumio ode i drzi se samo svojih licnih interesa a za narod i ne marizato je muftija jedan a sto se tice bogacenja pa on je to sve sam dobio za koriscenje za misiju propagiranja vjere i nacije od islamskih prvaka arapskih zemalja a to crkavice koju daje nas narod se koristi za odrzavanje dzamija i ostalih nekretnina u vlasnistvu islamske zajednice .i zato neka allah podari zdravlje i dug zivot nasem muftiji zukorlicu

  Komentariši
 7. Yusuf

  @as-pas
  Uvaženi Muftija je INSTITCIJA,oličenje,intrligencije,mudrosti,poštenja i hrabrosti,tebi ne može niko isprati mozak pošto ga i nemaš!

  Komentariši
 8. Sandzak Bijelo Polje

  Selam alejkum dragi Bosnjaci. Predstavnici Bosnjacke stranke mogu samo da uce od Muftije kako se brani dostojanstvo Bosnjackog naroda. Za sporazum se nije znalo godinama, dok se neko nije sjetio da ga objelodani, iz ko zna kojih razloga. Zasto to celnici BS nisu pomenuli kad su potpisali sporazum, ili 5 dana nakon toga, ili mesec.? Dakle, ucite od Muftije.

  Komentariši
 9. lood

  Brate BOSNJAK, Amin, neka mu Allah dz.š. podari zdravlje jer mu je za pamet kasno… Zar još postoji neko ko ovog indijanca shvata ozbiljno? Ne vidim razlog da se bilo ko njemu ispravdavao, covjek je bolestan, šizofrenik klasični… Ako se već bavi politikom, neka skine ahmediju sa glave. Žalosno je da takav čovjek ovoliko, i to javno laže… Pa to je šamar svima nama, treba da se stidimo što je on dio našeg naroda. Kad vidim da on priča o bošnjaštvu, dodje mi da plačem.

  Komentariši
  • sanel

   ti si bolestan i svi vi koji nosite imena Rahmana Morine i Sejda ,a nas Muftija je nas ponos i dika

   Komentariši
 10. AC

  Sellam, ja mislim da treba vise da se poradi na tome da prekogranicna regija ne bude mrtvo slovo na papiru, i mislim da regija sandzak treba vise da se pominje a sada je malo bitno gdje je sporazum potpisan, bitno je da je sporazum potpisan i da sporazum treba da se realizuje…

  Komentariši
 11. sandzak rozaje

  uvazena gospodo iz Bosnjacke stranke zao mi je sto ste i vi kao i vecina bosnjaka po odlasku kod mila zaboravili ko ste i odakle dolazite za vas je muftija Zukorlic nocna mora,jer on ce inshallah progovoriti o vasim licnim dilovima sa dps-om secateli se bosnjaci kada ste govorili NIKAD SA DPS.OM a sada kupljenisti ste za licne interese i zato Muftija treba da pokrene stranku i u Juznom Sandzaku pa da malo naucite kako se stite prava svog naroda a ne privilegije kada odete u pg i zaboravite ko ste i odakle ste sramota izdali ste svoj narod!!!!

  Komentariši
  • rozaje

   hahahhah uzmi jarane prvo malo gramatiku i pravopis popravi pa dodji da pricas o Rafetu Husovicu

   Komentariši
 12. Huso

  Ovo pišem inspirisan komentarom koji je ostavio ”Enter” prelijepo rečeno i govori da je nepristojno biti ono što nisi, a ako jesi ono što nisi onda iza toga mogu ići samo niske pobude.
  Mada, nekada ne treba previše isticati svoje, kako ga na taj način ne bi izložio opasnosti i uništio, već ga malo skloniti, hraniti i paziti dok ne ojača i ne naraste (kao ptica piliće, sve dok ne dobiju krila da lete izvan puškometa). Zato se ne žalosti ”Enter”, a što se tiče Zukorlića i Husovića i jedan i drugi nisu malo uradili za Bošnjake, ali ako im budu vlastiti interesi nadilazili narodne – bošnjačke, onda se protiv njih ne treba boriti, sami će propasti!!!
  Siguran sam da bi Bošnjaci Balkana prije došli do zelene grane kada bi imali vođu koji će imati dušu Halida Bešlića i um Muamera Zukorlića !!!
  Zato ”Enter” moli Boga da nam to podari ili zasuči rukave, jer iz one jedne tvoje rečenice vidim dušu i um gore navedenih.

  Komentariši
 13. Rahman

  Vazno je da postoji, ima vremena, odradice se i to, realizovat ce se. samo polahko,… Sad kada smo ojacali dovoljno, kada smo se ujedinili, svi Bosnjaci Crne Gore. Mislim da Zukorlic ne treba da mijesa prste u tudje stvari, ima veliki zadatak u Srbiji, da ujedini dvije IZ. jer ako ode prst u tudj dzep, moze ostat i bez ruke…

  Komentariši
 14. bakardi

  najbolje za sve nas a i za njh ako je to potpisano o interesu bosnjaka daj neka objave javno staje to potpisano i stasu uradili povodom tog potpisanog .da to resimo pre da nebude jos skrivenih potpisa pre ovih izbora da znawo koje ko.

  Komentariši
 15. Erdan

  Pokusajmo realno sagledati situaciju. Rafet Husovic jeste dosta uradio na osvjescivanju Bosnjackog naroda, medjutim to svakako da nije dovoljno. U nasj Bs postoje mnogi munafici koji su tu samo radi licnog interesa, sto ne smatram i doticnog, ali se zdrava jabuka makar uprlja kada je u kontaktu sa truhlim jabukama. U prilog ovome ide cinjenica da se Husovic ne oglasava da demantuje Djukanovica, koji kaze da nikada nista o bilo kojoj teritoriji nije potpisao, a Sandzak je zasigurno i teritorija. Lako se je oglasavat na muslimana, hajde na Mila – Husovicu! U svakom sporazumu do sada koji ste potpisali sa DPS-om su vas izigrali, a vrhunac svega je sto i vi sami mislite da se nije moglo vise ispostovat i realizovat.

  Komentariši
 16. brko

  Uvazeni muftija nije pomenuo husovica niti ga je kritikovao,kritikovana je vlada cg a vidim iz ovog obavestenja da ni g,husovic nista nije lose izjavio o mufti zukorlicu prema tome nema potrebe za tenzijama,od BS cekamo rezultate ako ih ne bude znamo sta za sledece izbore treba radit

  Komentariši
 17. hamed

  Muftija je u pravu. Vi iz BS se trebate ugledati na njega i poceti raditi vise za bosnjake i za sandzak. Ukinite napokon tu segregaciju izjasnjavanja Musliman ili Bosnjak. Bosnjaci su svi muslimani.
  Mahsuz selam iz krajine!

  Komentariši
 18. sejfo

  Ma kakav muftija budala jedna obična!Pa kad je toliko cjenjen što se vozi u blindiranim džipovima i kome on pokazuje moć neku?!Zna se ko se vozi u takvim autima!Mafija,nevjernici,lopovi…..On treba da zaradi poštovannje od vjernika nas Muslimana i da uvjek slobodno šeta ulicom i da mu svako od nas nazove merhaba,a ne da uliva neko strahopoštovanje.I sam kaže da je imao zadatak da sruši Tadića u Srbiji a taj zadatak sigurno nije dobio od boga

  Komentariši
 19. bosnjak a stranac

  vi koji pisete za dzipove samo da znate da su drzavni i da ima pravo muftija od drzave da uzme .a za ostalo jos cekamo za opstinu petnjicu i tuzi.nesto su se ucutali ovi nasi ali isto drugi politicari.treba da se uvede.serijat.a sto je lose da ima dosta ljudi koji se srame sto su muslimani.ISLAM nije ovi ocu ovo necu.budite zajedno a znadite da muftija nije glup.nego pomaze nasem narodu

  Komentariši
 20. bosnjak a stranac

  rozaje ako nevidis dobro idi kod doktora.normalno da mi gramatika nije dobra kad sam stranac

  Komentariši
 21. france

  rafete mi u inostranstvu imamo veliko povjerenje u vas i vasu politiku ali nemojte trcati samo uz dps i na sve odluke cekate u zadnjem momentu, zasto sve krijete od vasih simpatizera,i nemoj te se raspravljati sa muftijom budite jedinstveni srecno.

  Komentariši
 22. Yusuf

  @sejfo
  Ti nisi obična već ogromna HABLEĆINA,kad nemaš nešto pametno reći,onda možeš barem mudro šutjeti!

  Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.