Na osnovu člana 187 Poslovnika Skupštine Crne Gore, postavljam sljedeće pitanje predsjedniku Vlade Crne Gore, gospodinu Milu Đukanoviću:

Poštovani Predsjedniče Vlade, 

Kada se planira početak gradnje auto-puta Bar-Boljari, da li ima zainteresovanih kompanija za gradnju i ako ima koje su to kompanije? 


Obrazloženje: 

            Postojeći magistralni put M-2 posebno njegova dionica od Podgorice do Kolašina predstavlja “žilu kucavicu” u povezivanju sjevera i juga Crne Gore. Svjedoci smo da i najmanji prekid saobraćaja na ovoj dionici skoro u potpunosti odsijeca sjever naše države a da ne govorimo o vanrednim situacijama kakvu smo imali u februaru 2012 godine.

            Gradnja ovog autoputa, kojeg građani sjevera Crne Gore odavno iščekuju, imala bi  dugoročne direktne i indirektne posljedice na poboljšanju ekonomsku situaciju u Crnoj Gori te iz tog razloga smatramo ovaj projekat jednim od krucijalnih. Vjerujemo da bi se njegovom izgradnjom smanjila trenutno veoma izražena regionalna razlika. Na taj način bi se u značajnoj mjeri smanjila i demografska kretanja koja su naročito izražena u priodu između dva poslednja popisa stanovništva.

            Predmetni  magistralni pravac predstavlja jednu od visoko rizičnih dionica puta. Izgradnjom autoputa, prije svega, povećala bi se bezbijednost u saobraćaju, jer statistika govori da je na ovom putnom pravcu broj saobraćajnih nezgoda poražavajući, a ishodi tih nesreća često budu plaćeni životima.

U interesu svih građana Crne Gore je da ovaj autoput bude izgrađen što prije kako ne bi ostala jedna od obećanih a nikad dovršenih investicija. 

 Poslanik
Almer Kalač