Poštovani predsjedavajući, kolege poslanici, poštovani građani,

U našem  društvu stav  prema kockanju je još uvijek liberalan. Ne uviđa se ozbiljnost ovog problema i ne prilazi se njegovom rješavanju na adekvatan način.  Znamo da je kocka vrlo opasna i uopšte se ne razlikuje od drugih poroka, a može da ima jednako razoran efekat kao i svi ostali poroci.  Problem zavisnika o kocki neće biti vidljiv na prvi pogled, ali kocka je, baš kao droga i alkohol, uzrok propasti mnogih porodica i pojedinaca.

Kemal Zoronjić

Kemal Zoronjić

Teška ekonomska situacija u našoj zemlji dovela je do toga da se mnoge firme ugase, ali kladioničarski biznis je nažalost procvjetao. Međutim, to i nije karakteristično samo za našu državu i naše društvo.

Takođe, zabrinjava činjenica da se starosna granica posjetilaca kladionica pomjerila na niže pa imamo sve veći broj mladih uzrasta, osnovaca i srednjoškolaca, koji svakodnevno posjećuju kladionice.

Rezultati istraživanja (koje je sprovela organizacija „Alfa centar“) pokazuju da je sa kockanjem 65% ispitanika počelo sa 10 ili 12 godina života, a njih 20% u periodu od 12 do 14 godine. Mladi najčešće kockaju novcem od džeparca, pozajmljuje novac od rodbine, uzimaju novac od roditelja dok neki i prodaju stvari iz kuće, bez znanja roditelja.

Navedeni podaci su zaista poražavajući i mi iz Bošnjačke stranke smatramo da ćemo usvajanjem predloženih izmjena zakona učiniti veliki iskorak u rešavanju ovog problema, ali i da ćemo na taj način prije svega pomoći mladima da izbjegnu ozbiljne probleme.

Takođe, jedan od razloga zbog kojeg nemamo dilemu kada je u pitanju ovaj prijedlog zakona,  jeste upravo  taj  što igre na sreću stvaraju mnoge štetne posledice. Jedna od njih je i čovjekovo stvaranje iluzije da će se obogatiti preko noći, bez rada i na tuđi račun. Neka istraživanja utvrdila su da kocka, klađenje i sve igre na sreću kod čovjeka uzrokuju uzbuđenje, pa razočarenje, što na kraju može dovesti i do mržnje i neprijateljstva, čega smo, nažalost, i sami svjedoci.

Poražavajuće je i to da razvoju i širenju kockanja često doprinose i roditelji koji prate igre na sreću ili ispunjavaju razne tikete u prisustvu svoje djece ili ih čak i šalju da im izvrše uplate. Na taj način roditelji, svjesno ili nesvjesno, navikavaju djecu da i sama krenu tim lošim putem.

Kolega Radulović je istakao, a mi smo svjedoci da se veliki broj kladionica (oko 400) nalazi u neposrednoj blizini škola iako je Zakonom jasno propisano da udaljenost objekta u kojima se priređuju lutrijske igre na sreću i posebne igre na sreću  od obrazovnih ustanova (osnovnih i srednjih škola) ne može biti manja od 250 metara. Sudeći po tome da je veliki broj kladionica otvoren u blizini škola, očigledno je da su vlasnicima kladionica, maloljetnici, osnovci i srednjoškolci ciljna grupa. Ali ovo nije problem samo škola koje se nalaze u blizini tih kladionica, već čitavog našeg društva.  Ovo nas navodi i na pomisao da je zaista došlo do poremećaja vrijednosti, jer  bi u blizini škola prvenstveno trebale da se nalaze biblioteke, sporstski tereni i knjižare, nešto od čega će mladi zaista imati koristi.

Na kraju, Bošnjačka stranka će podržati ovaj Prijedlog izmjena i dopuna zakona o igrama na sreću podnijetog od strane kolege Radulovića.

Zahvaljujem!