Na osnovu člana 187 Poslovnika Skupštine Crne Gore, postavljam sledeće pitanje predsjedniku Vlade Crne Gore, gospodinu Dušku Markoviću:

Poštovani predsjedniče Vlade,

Da li je Vlada Crne Gore pokrenula postupak priznavanja crnogorskih vozačkih dozvola u SR Njemačkoj, ako jeste, kada očekujete da će taj postupak biti okončan?

OBRAZLOŽENJE:

Prema zvaničnom izvještaju nadležnih organa SR Njemačke, trenutno je u Njemačkoj na privremenom radu preko 23.000 državljana Crne Gore. Kada imamo povećan trend odlaska naših gradjana u zemlje Evrope a posebno u SR Njemačku, kao i činjenicu olakšanog postupka dobijanja radnih viza u SR Njemačkoj za naše građane, svakako je za očekivati da je taj broj mnogo veći.
Pored svakodnevnih problema sa kojima se naši građani susreću u Njemačkoj, kao što su prijavljivanje boravka, dobijanje potrebne dokumentacije za rad u Njemačkoj, zapošljenja, smještaja, nepoznavanje njemačkog jezika i slično, naše građane dodatno opterećuje i nemogućnost korišćenja crnogorskih vozačkih dozvola. Nepriznavanje crnogorskih vozačkih dozvola od strane njemačkih organa stvara problem i onima koji su više decenija u SR Njemačkoj kao i onima koji su tek godinu-dvije na privremenom radu.
Posjedovanje automobila je skoro nasušna potreba i pojednostavljuje svakodnevnu mobilnost u drugoj zemlji. Priznavanjem crnogorskih vozačkih dozvola i besplatna zamjena znatno bi pomogla našim iseljenicima u SR Njemačkoj, ne samo što se tiče finansijske uštede (u zavisnosti od pokrajine potrebno je izdvojiti od 500.00 eura do 1.500,00 eura), vremena potrebnog za teoretske časove i praktičnu obuku itd., već bi naši građani dobili mogućnost slobode kretanja kao i da apliciraju na raznim konkursima za posao gdje se traži i odgovarajuća kategorija vozačke dozvole.
Pitanje priznavanja crnogorskih vozačkih dozvola i besplatna zamjena ima poseban značaj za veliki broj naših državljana koji žive i rade u SR Nemačkoj i izaziva veliko interesovanje kod naših iseljenika, što nas dodatno obavezuje na pitanje da li je od strane Vlade pokrenuta inicijativa o priznavanju crnogorskih vozačkih dozvola u SR Njemačkoj i ako jeste kada očekujete da se taj proces finalizuje?
Naši susjedi, tj. Republika Srbija i Republika BiH su potpisale Izjavu o namjeri o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa SR Njemačkom i tako omogučili svojim građanima koji imaju prebivalište u Njemačkoj duže od šest mjeseci besplatnu zamjena vozačkih dozvola, bez ponovnog polaganja vozačkog ispita. Naravno da smo sretni zbog naših susjeda, ali takođe mislim da država koja je punopravna članica NATO-a, koja je lider u regionu u evropskim integracijama (otvorila 28 poglavlja od predviđenih 33 poglavlja), čije putne isprave zadovoljavaju standarde koji važe od 2013.godine, za sve vozačke dozvole izdate u EU-u tj. imaju standardni oblik plastične kartice veličine kreditne kartice, s boljim sigurnosnim obilježjima, ispunjava sve uslove za priznavanje naših vozačkih dozvola, ne samo u SR Njemačkoj već i kod ostalih država koje su članice EU.
Vjerujemo da će se Vlada Crne Gore dodatno angažovati u pravcu bržeg rešenja ovog pitanja. Optimizam zasnivamo iz vašeg ekspoze gdje ste posebno naglasili interesovanje za naše iseljenike i dodatno unapređenje odnosa sa našim iseljenicima. Kao i činjenica da Crna Gora i SR Njemačka imaju prijateljske i veoma sadržajne odnose, koje su vidljive i na polju razvoja ekonomske, kulturne, i privredne saradnje i kroz veliki broj održanih posjeta i susreta na najvišem nivou. Posebno bih izdvojio Vaš susret sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu 19. jula ove godine gdje je nedvosmisleno poslata poruka podrške Vladi Crne Gore.


Odgovor trazim i u pisanoj formi.