Smatram da je uspostavljanje povjerenja u izborni proces jednim dijelom postignuto kroz višemjesečni rad Radne grupe. Međutim, ako uzmemo u obzir na kom stepenu se to povjerenje nalazi, možda taj proces treba nastaviti jer vjerujemo da ćemo uspjeti na tom zadatku i smatramo da je on bitan za dalji demokratski razvoj Crne Gore. Pošten i otvoren izborni proces bez sumnje u regularnost izbora i u krajnjem poštovanjem izborne volje građana je konačan cilj.

Almer Kalač

Almer Kalač

Djelokrug aktivnosti Radne grupe bio je veoma širok i obuhvatao je rad na izmjenama i dopunama više zakona.

Potrebno je radi izgradnje punog povjerenja u izborni proces, pored zakona koji su donijeti usvojiti i set zakona koji su dogovoreni.

Šta je sa tim zakonima?

Važno je da ta rješenja koja se donesu budu održiva, a ne da padaju na probi vremena, to jest da donosimo rješenja koje je moguće sprovesti.

Manjinske partije su sve vrijeme bile vrlo odgovorne, radile predano, i podržavale sva rješenja za koje je procijenjeno da su održiva. Za aktivno učešće zainteresovani smo iz više razloga:

– transparentan i demokratski izborni proces sa punim povjerenjem u isti,

– proces bez zloupotrebe državnih ili bilo kojih drugih resursa,

– da rezultat izbora bude volja građana, bez bilo kakvog prekrajanja,

– manjinske partije nikad nijesu doprinosile izbornim mahinacijama i krađama, ali su zato češto bile izložene takvim mahinacijama.

Zbog svega toga želimo poštene izborne procese sa punim povjerenjem u njihov ishod. Kao manjinska partija zainteresovani smo da se dio zakona koji se odnosi na autentičnu zastupljenost sprovodi. Iz svih tih razloga smo veoma zainteresovani da predstavnici Bošnjačke stranke i drugih manjinskih partija budu u ovom radnom tijelu, jer želimo aktivno učestvovati u praćenju ovih rješenja za koja smo se zalagali i koja su ujedno plod i našeg rada.

Bez uvažavanja glasa manjinskih političkih subjekata kao autentičnih predstavnika svojih naroda nema istinske demokratizacije Crne Gore niti ima istinske multietničke stvarnosti.

I što je najvažnije moramo se držati Ustava koji je najviši pravni akt i kojim je regulisano sve ovo o čemu sam do sada govorio.