Amer Halilović

Amer Halilović

Na osnovu člana 187. Poslovnika Skupštine Crne Gore postavljam sljedeće pitanje predsjedniku Vlade Crne Gore, gospodinu dr-u  Igoru Lukšiću :

Poštovani predsjedniče Vlade,

Zanima nas kada  će biti potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu izmedju Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji je najavljen  prilikom susreta ministra inostranih poslova BiH sa najvišim zvaničnicima naše države  krajem maja ove godine?

Obrazloženje:

                Prilikom posjete ministra  inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije I razgovora sa predsjednikom države Crne Gore, predsjednikom parlamenta, ministrom vanjskih poslova i predsjednikom Vlade, rečeno je da je već tada  pokrenuta procedura za potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Crne Gore I najavljeno da bi njegovo zvanično moglo biti krajem septembra ili početkom oktobra.Prema medijskim navodima, konstatovano je I da odnosi Crne Gore I BiH veoma intenzivni i da se stalno unaprijedjuju da među njima nema otvorenih pitanja i da njihova saradnja može biti primjer u regionu. Takodje, tada je od strane zvaničnika dvije države iskazan pozitivan odnos prema Sporazumu o dvostrukom državljanstvu, očekujući njegovo skoro potpisivanje, što je u interesu gradjana obije države. Takodje, najavljeno je  da će nadležne komisije usaglasiti I  Ugovor o granicama, jer je , kako je rečeno,  u pitanju samo usaglašavanje tehničkih detalja.

Upoznati smo da je bosanska strana, odmah nakon ovih razgovora, dostavila Ministarstvu vanjskih poslova i prijedlog teksta Sporazuma o dvojnom državljanstvu koji je, prema daljoj proceduri, upućen prema Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Zanima nas kada će se ovaj sporazum biti zvanično procesuiran u institucijama države Crne Gore, odnosno da li će doći do njegovog zvaničnog potpisivanja u predvidjenom roku, do početka oktobra.

Podjećamo da je ovaj  sporazum  u interesu dvije države I predstavljao bi još jedan korak u unaprijedjenju, I inače, dobrih odnosa Crne Gore I BiH, ali isto tako on je u interesu I više hiljada gradjana dvije države .  U kontaktu smo sa velikim brojem gradjana koji su zainteresovani za potpisivanje ovog sporazuma zbog svojih brojnih egzistencijanih pitanja, kao što su školovanje, zapošljavanje, regulisanje imovinsko pravnih odnosa, poslovna saradnja  itd.

 

Poslanik,
Dr Amer Halilović