Na osnovu člana 187. Poslovnika Skupštine Crne Gore postavljam sljedeće pitanje predsjedniku Vlade Crne Gore, gospodinu Igoru Lukšiću :

Poštovani predsjedniče Vlade,

Amer Halilović

Amer Halilović

Kada će Vlada Crne Gore preduzeti  aktivnosti u vezi sa obezbjedjivanjem dodatnih sredstava za  realizaciju projekta rekonstrukcije glavnog gradskog vodovoda u Rožajama? Ovaj projekat je već duže vrijeme u zastoju zbog nedostatka sredstava,   jer opština Rožaje nije bila u mogućnosti da učestvuje u finansiranju svojih preuzetih obaveza. Turska agencija za medjunarodnu saradnju TIKA  finansirala je ovaj projekat sa oko milion eura,  a nedostajuća sredstva koje su bila participacija Opštine Rožaje, preuzela je da obedzbijedi Vlada Crne Gore iz kredita Svjetske banke. Kroz odgovor na poslaničko pitanje kluba Bošnjačke stranke,  još u oktobru 2010. godine, tadašnji predsjednik Vlade g-din Milo Đukanović,  je nagovijestio da će ova investicija biti realizovana tokom 2011.godine, što se nije desilo.

Obrazloženje:   

Glavna gradska vodovodna mreža  u rožajskoj opštini izgradjena je prije preko četiri decenije od azbestnih cijevi koje su,  zbog dokazanog sastava opasnih kancerogenih materija,  koji sadrže u sebi, već izbačene iz upotrebe u većini razvijenih zemalja.

Projekat zamjene vodovodnih cijevi na glavnom gradskom vodovodu planiran je u dužini od oko 15 kilometara. Najvećim dijelom finansiran je od Turske agencije za medjunarodnu saradnju i razvoj- TIKA koja je donirala vodovodne cijevi . Da bi se nastavilo sa realizacijom ovog projekta koji je od vitalnog interesa za gradjane rožajske opštine bila  su  potrebna značajna finansijska sredstva koje Opština  nije u mogućnosti da obezbijedi. Ukoliko se, u skorije vrijeme, ne nastavi sa realizacijom ovog projekta, prijeti opasnost da dodje do propadanja vodovodnih cijevi , a koje trenutno leže zapuštene i zarasle na skladištima lokalnih fabrika.

Smatramo da  je realizacija ovog projekta prvenstveno u interesu gradjana Rožaja, koji godinama trpe zbog neadekvatne vodovodne mreže. Naime, sada se već i statistički može iskazati koliki je porast broja oboljelih u Rožajama, od bolesti koja se direktno dovode u vezu sa lošim kvalitetom vode za piće.

Isto tako, koliko je nam poznato,  ovo je za sada jedini projekat vladine agencije TIKA koji je započet i za koji su obezbijedjena sredstva, a nije realizovan. Podsjećamo da je preko ove organizacije turska Vlada donirala više miliona eura kroz razne infrastrukturne, poljoprivredne, zanatske,  kulturno-prosvjetne i sportske projekte u gotovo svim dijelovima Crne Gore.

 Poslanik,
Amer Halilović