Na osnovu člana 187 Poslovnika Skupštine Crne Gore, postavljam sledeće pitanje Ministru saobraćaja i pomorstva, gospodinu Osmanu Nurkoviću:

Poštovani Ministre,

Kada Ministarstvo saobraćaja i pomorstva planira da realizuje projekat izgradnje bulevara Podgorica – Tuzi kao i zaobilaznice oko Tuzi, na dijelu međunarodnog puta E-762?


OBRAZLOŽENJE:


Svjedoci smo da je međunarodni put E-762, odnosno njegova dionica Podgorica – Tuzi – granični prelaz Božaj, jedan od najopterećenijih putnih pravaca u Crnoj Gori. Prošlog mjeseca (Jun), na graničnom prelazu Božaj prošlo je 43.833 vozila od kojih 15.166 domaćih i 28.661 stranih. Takođe u prošlom mjesecu broj putnika koji je prošao granični prelaz iznosio je 126.410 putnika. Frekvencija saobraćaja (sa manjim odstupanjima tokom zimskih mjeseci) je velika tokom cijele godine. Kada se ovom broju doda i veliki broj lokalnog stanovništva koji svakodnevno koristi put Podgorica – Tuzi, jasno je da je opterećenost ovog putnog pravca ogromna.

Stanje na putu je dosta loše i kvalitet same saobraćajnice se ne može podići krpljenjem puta od nekoliko stotina metara svake godine.
Smatram da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kao i Vlada, treba da imaju u vidu neophodnost ove dionice kao i mogućnost izdvajanja sredstava da se ovaj projekat što prije realizuje.
Njegovom realizacijom značajno bi se unaprijedila putna infrastruktura u budućoj opštini Tuzi, olakšao drumski transport lokalnog stanovništva, poboljšao kvalitet međunarodnog drumskog saobraćaja između Crne Gore i Albanije, a na kraju benefite bi imali i turistički kapaciteti glavnog grada i buduće opštine Tuzi. Naravno, svjedoci smo na primjeru Skadra, koliko je nova putna mreža (Božaj – Skadar) uticala na povećanje turizma u tom gradu.

Odgovor tražim i u pisanoj formi.